Slow food jest odpowiedzią na narastającą modę na fast-food. Nurt Slow life, skłania nas do zwolnienia tempa, cieszenia się tym co nas otacza i celebrowania posiłków. Idea Slow Food zachęca do odkrywania radości z przygotowania i spożywania posiłków. To alternatywa dla dzisiejszego szybkiego stylu życia, często niepasującego do naszych przekonań i oczekiwań.
Slow Food jest międzynarodową organizacją non-profit, utworzoną we Włoszech w 1986 roku. Już od samego początku zajęła się ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności. Szczególnie żywności tradycyjnej i oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie. Ideą organizacji Slow Food jest smakowanie życia poprzez wybór zdrowej żywności, przygotowywanej w poszanowaniu środowiska, według tradycyjnych technologii oraz z wykorzystaniem lokalnych produktów.
Organizacja Slow Food w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku".
Założenia Slow Food:
- Ochrona lokalnych dóbr i producentów żywności oraz tradycyjnych metod jej wytwarzania.
- Rozpowszechnianie i promowanie kultury delektowania się posiłkami, jedzenia dla przyjemności w gronie najbliższych.
- Kupowanie żywności lokalnej, która została wytworzona z poszanowaniem technik wymagających nakładu pracy i czasu w jej przygotowanie.
- Organizacja banków nasion naturalnych i różnorodnych upraw oraz niewielkich wytwórni żywności.
- Obchodzenie akcji promujących lokalną kuchnię oraz chronionych regionów produkcyjnych.
- Edukacja o ryzyku jakie niesie za sobą nurt fast food, uprzemysłowienie rolnictwa i uprawy monokulturowe.
- Sprzeciw wobec żywności genetycznie modyfikowanej (GMO).
- Rezygnacja z pestycydów w procesie upraw oraz sztucznych dodatków do żywności w procesie jej produkcji.
- Wspieranie rodzinnych farm.
Idea i działania Slow Food
Organizacja jest nurtem ekologicznym, a jej logo przedstawia ślimaka, będącego symbolem braku pośpiechu.
Slow Food zaprezentował się w Polsce dopiero pod koniec 2002 roku. Struktura organizacyjna opiera się na tzw. conviviach czyli oddziałach, zrzeszeniach osób myślących w podobny sposób. Convinia mają na celu zapewnienie możliwość pełnego czerpania i korzystania z odkryć kulinarnych ludzkości. Pierwsze polskie convivium powstało w Krakowie, zaś pierwszym produktem regionalnym, którym zajął się polski oddział Slow Food był oscypek.
Jednym z czołowych programów jest Arka Smaku („The Ark of Taste”), mającą na celu odbudowę bioróżnorodności. Zakłada gromadzenie oraz ochronę gatunków roślin i zwierząt zagrożonych wyginięciem. Arka smaku ma ocalić rzadkie odmiany warzyw, owoców czy niespotykanie gatunki ryb, zwierząt hodowlanych, ale także niepowtarzalne rodzaje wyrobów: serów, win, wypieków i innych rodzimych produktów.
Slow Food ukazuje zalety naturalnej żywności, która dzięki tradycyjnym metodom produkcji (wędzenie, duszenie, dojrzewanie, marynowanie) jest niskoprzetworzona i charakteryzuje się:
- wysoką wartością odżywczą;
- lepszą przyswajalnością składników odżywczych przez organizm;
- większym bezpieczeństwem spożycia;
- unikatowym smakiem i zapachem;
- brakiem sztucznych dodatków, aromatów, barwników, polepszaczy czy konserwantów;
- mniejszą potencjalną alergennością.
Obecnie organizacja Slow Food skupia blisko 100 000. członków na całym świecie, w tym około 300 w Polsce. Nasz kraj zajmuje się promocją swoich rodzimych produktów, do których należą: oscypek, bundz (ser z mleka owczego), kiełbasa lisiecka, niepasteryzowane nalewki, chleby na zakwasie, miody oraz staropolski żur.
Wszystkich zainteresowanych zdrowym żywienie, odkrywaniem nowych smaków czy poszukujących niesamowitych doznań kulinarnych zachęcamy do do zaangażowania się w nurt Slow Food. Istnieje wiele inicjatyw, które można organizować wspólne z ludźmi o podobnych pasjach.
Piątek, 3 października 2014 | 12:23:16 kiss_me 22
wow, super inicjatywa! :)