Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie artykułów
Popularne artykuły
1 grudnia 2016
więcej
9 grudnia 2016
więcej
13 grudnia 2016
więcej
2 stycznia 2018
więcej
23 listopada 2017
więcej
Więcej artykułów

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola


Zadbaj o swoje oczy

odżywianie | 09.12.2015
Zadbaj o swoje oczy

Luteina to organiczny związek nadający warzywom i owocom żółtą barwę. Jest pochodną karotenu i również cechują ją właściwości antyoksydacyjne. Luteina naturalnie występuje w żółtku jaj, a w przemyśle spożywczym dodawana jest do produktów jako barwnik (E161b). Ponieważ ciężko o nią z produktów spożywczych, dietę często wspieramy suplementami, zapewniającymi nam odpowiednią dawkę luteiny.

Główną funkcją luteiny jest ochrona narządu wzroku. Dlatego dieta bogata w produkty dostarczające luteinę lub preparaty, które zawierają ten barwnik polecane są osobom nadmiernie eksploatującym wzrok. jajaW dzisiejszych czasach do tego grona z pewnością należy większość z nas, studiujących czy pracujących przed komputerem.

W naszym organizmie najwięcej luteiny gromadzi się w plamce żółtej. To struktura, która odpowiada za prawidłowe widzenie barw, a także ostrość obrazu. Nieprawidłowe funkcjonowanie plamki żółtej może być skutkiem niedoboru luteiny. Dlaczego? Ponieważ luteina działa jak naturalny filtr. Chroni oko przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ponadto luteina jest silnym antyoksydantem, których zwalcza wolne rodniki negatywnie wpływające na kondycję naszego organizmu. Luteina to związek cenny dla całego organizmu. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry poprzez poprawę jej elastyczności, nawodnienia i normalizację pracy gruczołów łojowych.


Luteina jest substancją niezbędną w naszym organizmie. Powinna być dostarczana z zewnątrz, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam jej zsyntezować (wytworzyć). Duże ilości luteiny zawierają warzywa zielone, takie jak: kapusta, brukselka, szpinak czy brokuły. Luteinę znajdziemy także w żółtku jaja kurzego. Niestety substancja ta jest dosyć nietrwała i traci swoje właściwości pod wpływem obróbki termicznej (blanszowania, gotowania czy pieczenia). Jest na tyle wrażliwa, ze straty mogą nastąpić również podczas obróbki wstępnej - siekania warzyw metalowym nożem.

zielone warzywaPrzewlekły niedobór luteiny może powodować groźną chorobę AMD, czyli zwyrodnienie plamki żółtej. Jeśli jesteś w grupie ryzyka wystąpienia tego schorzenia powinieneś przyjmować luteinę profilaktycznie. Warto rozważyć suplementację jeśli pracujesz w pomieszczeniu ze sztucznym oświetleniem lub jesteś częstym gościem solarium. W takiej sytuacji zaleca się suplementowanie diety specjalnymi preparatami. Preparaty te są wskazane dla osób genetycznie obciążonych jaskrą lub zaćmą. Zaleca się je także osobom cierpiącym na w retinopatię cukrzycową czy nadciśnienie tętnicze.

Zobacz także