40 min.
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
196 kcal / 1 porcję (124 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność157.69 kcal7.88%
-
Białko15.86 g31.72%
-
Węglowod.1.85 g0.69%
-
Tłuszcze9.77 g13.96%
-
Błonnik0.28 g1.12%
-
GDA7.88 %
Składniki
- Pstrąg strumieniowy, świeży - 100g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Natka pietruszki siekana - 3g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180oC.
KROK 2: Jeśli jest potrzeba oczyść rybę z płetw, ogona i ości oraz odetnij głowę. Filet umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
KROK 3: Z cytryny wyciśnij sok, czosnek przeciśnij przez praskę. Rybę natrzyj sokiem z cytryny, czosnkiem, pieprzem i solą.
KROK 4: Folię aluminiową natrzyj oliwą z oliwek i ułóż do niej rybę. Posyp ją pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami (np. koperkiem) zawiń filet. Ułóż na ruszcie lub blasze w piekarniku i piecz około 30 minut.
*Podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą oraz surówką.
Smacznego!
Zobacz także