Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 min.
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
196 kcal / 1 porcję (124 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    157.69 kcal
    7.88%
  • Białko
    15.86 g
    31.72%
  • Węglowod.
    1.85 g
    0.69%
  • Tłuszcze
    9.77 g
    13.96%
  • Błonnik
    0.28 g
    1.12%
  • GDA
    7.88 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Pstrąg strumieniowy, świeży - 100g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Natka pietruszki siekana - 3g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180oC.

KROK 2: Jeśli jest potrzeba oczyść rybę z płetw, ogona i ości oraz odetnij głowę. Filet umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

KROK 3: Z cytryny wyciśnij sok, czosnek przeciśnij przez praskę. Rybę natrzyj sokiem z cytryny, czosnkiem, pieprzem i solą.

KROK 4: Folię aluminiową natrzyj oliwą z oliwek i ułóż do niej rybę. Posyp ją pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami (np. koperkiem) zawiń filet. Ułóż na ruszcie lub blasze w piekarniku i piecz około 30 minut.

*Podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą oraz surówką.

Smacznego!