20 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
221 kcal / 1 porcję (278 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność79.48 kcal3.97%
-
Białko7.98 g15.96%
-
Węglowod.3.41 g1.26%
-
Tłuszcze3.83 g5.47%
-
Błonnik0.14 g0.56%
-
GDA3.97 %
Składniki
- Dorsz, świeży, filety bez skóry - 120g
- Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
- Cebula dymka - 20g (sztuka)
- Cukier - 3g (½ łyżeczki)
- Sos sojowy - 5g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Dymkę dokładnie opłucz i pokrój w plasterki (możesz użyć zwykłej cebuli i szczypiorku).
KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną dymkę, około 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, cukier i sos sojowy, całość zagotuj. Dodaj filety z dorsza (możesz je lekko oprószyć solą). Całość przykryj i gotuj około 8-10 minut.
KROK 3: Rybę układaj na talerzu na sosie (możesz udekorować pieczonymi pomidorkami), podawaj z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Rada: świeży filet z dorsza możesz zastąpić mrożonym
*Jeśli chcesz, aby danie nabrało oryginalnego aromatu podczas gotowania możesz dodać gałązkę świeżego tymianku.
Smacznego!
Zobacz także