Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(14)
15.07.2015
dodaj własny przepis
30 minut + 1,5 godziny
15-16 osób
łatwy
Wartości odżywcze
442 kcal / 1 porcję (233 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    189.96 kcal
    9.5%
  • Białko
    3.33 g
    6.66%
  • Węglowod.
    29.98 g
    11.1%
  • Tłuszcze
    7.06 g
    10.09%
  • Błonnik
    1.88 g
    7.52%
  • GDA
    9.5 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna, typ 550 - 750g (5 ⅔ szklanki)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Cukier - 72g (12 łyżeczek)
  • Cukier waniliowy - 16g (4 łyżeczki)
  • Masło ekstra - 250g (50 łyżeczek)
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Jabłko - 2000g
  • Cukier - 72g (12 łyżeczek)
  • Cukier waniliowy - 16g (4 łyżeczki)
  • Rodzynki, suszone - 105g (7 łyżek stołowych)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KRUCHE CIASTO:

KROK 1: Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło.

KROK 2: W osobnej miseczce oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj widelcem do uzyskania bladożółtej, puszystej masy.

KROK 3: Do suchych składników dodaj utarte z cukrem żółtka. Szybko zagnieć ciasto, następnie uformuj w kulkę. Podziel ją na dwie równe części. Zawiń kulki w folię i wstaw do lodówki na godzinę.

NADZIENIE:

KROK 1: Jabłka umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Przełóż całość na dużą (najlepiej żeliwną) patelnię, dodaj cukier, cukier waniliowy i lekko podsmaż (tak, aby się nie rozpadały). Następnie dodaj rodzynki i mielony cynamon. Dobrze wymieszaj składniki. Smaż jeszcze przez krótką chwilę. Odstaw do częściowego ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: Wyjmij jedną część ciasta z lodówki, rozwałkuj ją na wymiary wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blachy. Blachę ponakłuwaj widelcem. Odstaw blachę do lodówki na czas robienia piany z białek.

KROK 2: Białka z 4 jaj ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj bardzo powoli i stopniowo (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijaj, aż piana stanie się błyszcząca i sztywna.

KROK 3: Na spód ciasta wyłóż masę jabłkową. Na górę masy wyłoż pianę z białek, a na pianę zetrzyj resztę drugiej części kruchego ciasta.

KROK 4: Wstaw całą blachę do uprzednio nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę.

*Szarlotka z jabłkami jest jednym z najpopularniejszych ciast wykonywanych głównie jesienią. Najlepszym gatunkiem jabłek do jej wykonania jest Szara Reneta. Gatunek ten odznacza się małą soczystością, dużą kwasowością, a także lekka kruchością. Szarlotka z jabłkami najlepiej smakuje posyana cukrem pudrem i podana z na ciepło z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Zobacz także