Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
128 kcal / 1 porcję (319 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    40.08 kcal
    2%
  • Białko
    1.92 g
    3.84%
  • Węglowod.
    4.06 g
    1.5%
  • Tłuszcze
    2.50 g
    3.57%
  • Błonnik
    0.75 g
    3%
  • GDA
    2 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Marchew - 100g
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Pomidory w puszce - 192g (½ puszki)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Wywar warzywny - 240g (szklanka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
  • Mozzarella "light" - 30g (2 plastry)
  • Bazylia świeża - 5g (gałązka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Umyj warzywa. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchew oskrob i pokrój w plasterki.

KROK 2: Rozgrzej garnek i wlej oliwę. Podsmaż cebulę i marchewkę, około 5 minut. Dorzuć czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj pomidory, roztartą w palcach bazylię suszoną. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem, około 15-20 minut.

KROK 3: Zupę zmiksuj na gładko (jeśli będzie za gęsta możesz dolać odrobinę wywaru lub przegotowanej wody). Dopraw pieprzem i solą o obniżonej zawartości sodu.

KROK 4: Przelej do miseczki i do gorącej dodaj pokrojoną mozzarellę. Udekoruj listkami świeżej bazylii.

*Zupę możesz przygotować w większej ilości i zawekować, aby później uzyskać szybki i smaczny obiad.

Smacznego!

Zobacz także
Sałatka z buraczków pieczonych, rukoli i sera
(13)
Sałatka z buraczków pieczonych, rukoli i sera
10 minut + czas pieczenia
2 osoby
więcej
Bitki wołowe z czosnkiem
(13)
Bitki wołowe z czosnkiem
35 min. + 1 godz.
1 osoba
więcej
Mały pudding z tapioki, kokosem i mango
(1)
Mały pudding z tapioki, kokosem i mango
35 minut + czas chłodzenia
1 osoba
więcej