Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(16)
29.04.2015
dodaj własny przepis
30 minut
4 osoby
średni
Wartości odżywcze
295 kcal / 1 porcję (768 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    38.50 kcal
    1.93%
  • Białko
    1.65 g
    3.3%
  • Węglowod.
    3.59 g
    1.33%
  • Tłuszcze
    2.84 g
    4.06%
  • Błonnik
    1.01 g
    4.04%
  • GDA
    1.93 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Seler korzeniowy - 400g
  • Por - 260g (sztuka)
  • Ziemniaki - 300g (4 sztuki)
  • Wywar warzywny - 1920g (8 szklanek)
  • Ser gorgonzola - 120g (4 plastry)
  • Kiełki słonecznika - 40g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Warzywa dokładnie umyj (zwłaszcza pora) i obierz. Selera i ziemniaki pokrój w kostkę, pora w grube plasterki.

KROK 2: W garnku rozgrzej masło z oliwą, dodaj seler, białą część pora oraz ziemniaki. Wymieszaj, posól i podduś przez 10-15 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Uważaj, aby warzywa nie przyrumieniły się.

KROK 3: Dolej bulion i zagotuj. Przykryj garnek, zmniejsz ogień i duś kolejne 30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem, przelej na talerz i każdą porcję podawaj z pokruszonym serem, udekorowaną kiełkami.

Smacznego!