30 minut
4 osoby
średni
Wartości odżywcze
295 kcal / 1 porcję (768 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność38.50 kcal1.93%
-
Białko1.65 g3.3%
-
Węglowod.3.59 g1.33%
-
Tłuszcze2.84 g4.06%
-
Błonnik1.01 g4.04%
-
GDA1.93 %
Składniki
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Seler korzeniowy - 400g
- Por - 260g (sztuka)
- Ziemniaki - 300g (4 sztuki)
- Wywar warzywny - 1920g (8 szklanek)
- Ser gorgonzola - 120g (4 plastry)
- Kiełki słonecznika - 40g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Warzywa dokładnie umyj (zwłaszcza pora) i obierz. Selera i ziemniaki pokrój w kostkę, pora w grube plasterki.
KROK 2: W garnku rozgrzej masło z oliwą, dodaj seler, białą część pora oraz ziemniaki. Wymieszaj, posól i podduś przez 10-15 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Uważaj, aby warzywa nie przyrumieniły się.
KROK 3: Dolej bulion i zagotuj. Przykryj garnek, zmniejsz ogień i duś kolejne 30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem, przelej na talerz i każdą porcję podawaj z pokruszonym serem, udekorowaną kiełkami.
Smacznego!
Zobacz także