15 minut
1 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
470 kcal / 1 porcję (348 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność135.02 kcal6.75%
-
Białko2.67 g5.34%
-
Węglowod.20.22 g7.49%
-
Tłuszcze6.44 g9.2%
-
Błonnik3.66 g14.64%
-
GDA6.75 %
Składniki
- Chleb żytni razowy - 120g (3 kromki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Pomidor - 200g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Bazylia świeża - 2.5g (½ gałązki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kromki chleba opiekaj tak długo, aż będą chrupiące (możesz użyć tostera). W tym czasie obierz pomidory ze skórki, usuń sok z ziarenkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Ząbek czosnku obierz, przetnij na pół.
KROK 2: Gorące, chrupiące grzanki natrzyj czosnkiem (3-4 potarcia), polej oliwą z oliwek. Kostkę pomidora posól i błyskawicznie przenieś na grzanki zanim puści sok. Udekoruj bazylią. Spożyj zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Zobacz także