Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(15)
18.05.2015
dodaj własny przepis
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
102 kcal / 1 porcję (112 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    91.78 kcal
    4.59%
  • Białko
    3.79 g
    7.58%
  • Węglowod.
    9.27 g
    3.43%
  • Tłuszcze
    5.29 g
    7.56%
  • Błonnik
    2.02 g
    8.08%
  • GDA
    4.59 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Pomidor koktajlowy - 480g (24 sztuk)
  • Chleb żytni razowy - 80g (2 kromki)
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Ser Gouda, tarty - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
  • Bazylia świeża - 5g (gałązka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Spodnią część pomidorków odetnijy (pomidorki będziemy układać górną częścią do dołu) i ostrożnie za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ. Wnętrze pomidorków oprósz solą i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

KROK 2: Starty ser, pietruszkę, bazylię oraz miękkie masło przłóż do blendera. Z kromek chleba odetnij skórki, miąższ pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników. Całość zmiksuj, aż masa zacznie wyglądem przypominać kruszonkę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 3: Gotową masą ciasno napełnij pomidorki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 20 minut, aż wierzch farszu się przyrumieni. Podaj zaraz po upieczeniu.

Smacznego!