30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
102 kcal / 1 porcję (112 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność91.78 kcal4.59%
-
Białko3.79 g7.58%
-
Węglowod.9.27 g3.43%
-
Tłuszcze5.29 g7.56%
-
Błonnik2.02 g8.08%
-
GDA4.59 %
Składniki
- Pomidor koktajlowy - 480g (24 sztuk)
- Chleb żytni razowy - 80g (2 kromki)
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Ser Gouda, tarty - 60g (6 łyżek stołowych)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Bazylia świeża - 5g (gałązka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Spodnią część pomidorków odetnijy (pomidorki będziemy układać górną częścią do dołu) i ostrożnie za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ. Wnętrze pomidorków oprósz solą i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
KROK 2: Starty ser, pietruszkę, bazylię oraz miękkie masło przłóż do blendera. Z kromek chleba odetnij skórki, miąższ pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników. Całość zmiksuj, aż masa zacznie wyglądem przypominać kruszonkę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 3: Gotową masą ciasno napełnij pomidorki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 20 minut, aż wierzch farszu się przyrumieni. Podaj zaraz po upieczeniu.
Smacznego!
Zobacz także