-
Kaloryczność187.51 kcal9.38%
-
Białko4.84 g9.68%
-
Węglowod.25.59 g9.48%
-
Tłuszcze7.57 g10.81%
-
Błonnik0.64 g2.56%
-
GDA9.38 %
- Serek homogenizowany waniliowy - 700g
- Śmietanka kremowa 30% - 250g (25 łyżek stołowych)
- Cukier - 60g (10 łyżeczek)
- Żelatyna - 16g (4 łyżeczki)
- Truskawki - 400g (2 ⅔ szklanki)
- Herbatniki - 300g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawaj serek homogenizowany cały czas miksując.
KROK 2: Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudź i wlej do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
KROK 3: Na biszkoptach/herbatnikach w tortownicy poukładaj dość gęsto truskawki (jeśli są duże - przepołów), wylej na nie całą masę serową. Włóż do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj truskawkami (na wierzch możesz również wylać galaretkę).
*Sernik na zimno z truskawkami to szybkie i proste danie, które zasmakuje każdemu. Świetnie sprawdzi się jako deser podczas rodzinnego, letniego obiadu. Zamiast truskawek, możesz użyć dowolnych, sezonowych owoców. Jest pyszny, lekki, a jednocześnie sycący. Niezastąpiony podczas wakacyjnych upałów.
Smacznego!