-
Kaloryczność108.46 kcal5.42%
-
Białko2.84 g5.68%
-
Węglowod.16.71 g6.19%
-
Tłuszcze3.94 g5.63%
-
Błonnik1.44 g5.76%
-
GDA5.42 %
- Ziemniaki - 1000g (13 ⅓ sztuki)
- Cebula - 130g (1 ⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mąka pszenna, typ 500 - 30g (¼ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ziemniaki i cebulę obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce (według preferencji) na cienkich lub grubych oczkach.
*Gdy ziemniaki są aż nad to soczyste, odciśnij je, zlej wodę, lekko posól, a następnie odczekaj chwilę do momentu, gdy osadzi się na dnie skrobia. Gdy to nastąpi, do odciśniętych ziemniaków dodaj skrobię.
KROK 2: Jaja roztrzep widelcem na puszystą masę, następnie za pomocą miksera wymierzaj masę jajeczną z ziemniakami i cebulą, czosnkiem, resztą przypraw i mąką pszenną. (w wersji bezglutenowej użyj specjalnej mąki bez glutenu)
KROK 3: Dobrze rozgrzej olej na patelnii. Smaż placki na dużym ogniu do momentu, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Tak smakują najlepiej.
*Jeśli chcesz ograniczyć ilość tłuszczu w plackach ziemniaczanych, możesz usunąć go odkładając usmażone już placki na ręcznik kuchenny lub też poprzez użycie do smażenia patelni teflonowej lub ceramicznej. Wtedy dodatek oleju będzie minimalny.
**Placki ziemniaczane najlepiej smakują z ziołami prowansalskimi i kiełbaską. Jeśli wolisz je na słodko, wtedy do ciasta nie dodawaj soli i pieprzu. W zamian możesz dodać cynamon lub wanilię, a już gotowe placki możesz polać jogurtem naturalnym i polać miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!
Uwielbiam placki ziemniaczane! Przepis ten przypomina mi te, które jeszcze w domu robiła mi moja mama. Łatwe i dość szybkie danie, a do tego tanie - idealne dla studentki! W dodatku wygodnie zabrać je ze sobą w lunchboxie na uczelnie i do pracy. Wyglądają znakomicie, na pewno wypróbuję przepis! :)