Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(21)
13.07.2015
dodaj własny przepis
50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
356 kcal / 1 porcję (328 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    108.46 kcal
    5.42%
  • Białko
    2.84 g
    5.68%
  • Węglowod.
    16.71 g
    6.19%
  • Tłuszcze
    3.94 g
    5.63%
  • Błonnik
    1.44 g
    5.76%
  • GDA
    5.42 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ziemniaki - 1000g (13 ⅓ sztuki)
  • Cebula - 130g (1 ⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Mąka pszenna, typ 500 - 30g (¼ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ziemniaki i cebulę obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce (według preferencji) na cienkich lub grubych oczkach.

*Gdy ziemniaki są aż nad to soczyste, odciśnij je, zlej wodę, lekko posól, a następnie odczekaj chwilę do momentu, gdy osadzi się na dnie skrobia. Gdy to nastąpi, do odciśniętych ziemniaków dodaj skrobię.

KROK 2: Jaja roztrzep widelcem na puszystą masę, następnie za pomocą miksera wymierzaj masę jajeczną z ziemniakami i cebulą, czosnkiem, resztą przypraw i mąką pszenną. (w wersji bezglutenowej użyj specjalnej mąki bez glutenu)

KROK 3: Dobrze rozgrzej olej na patelnii. Smaż placki na dużym ogniu do momentu, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Tak smakują najlepiej.


*Jeśli chcesz ograniczyć ilość tłuszczu w plackach ziemniaczanych, możesz usunąć go odkładając usmażone już placki na ręcznik kuchenny lub też poprzez użycie do smażenia patelni teflonowej lub ceramicznej. Wtedy dodatek oleju będzie minimalny.

**Placki ziemniaczane najlepiej smakują z ziołami prowansalskimi i kiełbaską. Jeśli wolisz je na słodko, wtedy do ciasta nie dodawaj soli i pieprzu. W zamian możesz dodać cynamon lub wanilię, a już gotowe placki możesz polać jogurtem naturalnym i polać miodem lub syropem klonowym.

Smacznego!

Zobacz także
Falafel
(35)
Falafel
20 minut
6 osób
więcej
Komentarze (1)

Środa, 15 lipca 2015 | 16:54:39 m.skalska23 8

Uwielbiam placki ziemniaczane! Przepis ten przypomina mi te, które jeszcze w domu robiła mi moja mama. Łatwe i dość szybkie danie, a do tego tanie - idealne dla studentki! W dodatku wygodnie zabrać je ze sobą w lunchboxie na uczelnie i do pracy. Wyglądają znakomicie, na pewno wypróbuję przepis! :)