-
Kaloryczność76.51 kcal3.83%
-
Białko6.04 g12.08%
-
Węglowod.6.15 g2.28%
-
Tłuszcze3.60 g5.14%
-
Błonnik1.21 g4.84%
-
GDA3.83 %
- Tuńczyk w sosie własnym - 120g (4 łyżki stołowe)
- Kukurydza, konserwowa - 60g (4 łyżki stołowe)
- Ogórek kwaszony - 120g (2 sztuki)
- Cebula - 60g (⅔ sztuki)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Jogurt typu greckiego - 80g (4 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Koperek siekany - 8g (łyżka stołowa)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Odsącz tuńczyka z zalewy z puszki. Obierz cebulę z łupinek, dokładnie umyj, a następnie posiekaj w kosteczkę.
KROK 2: Paprykę czerwoną dokładnie umyj, następnie pokrój ją w drobną kosteczkę. To samo zrób z ogórkiem kwaszonym. Dodaj do warzyw odsądzoną z zalewy kukurydzę konserwową.
KROK 3: Do małej miseczki wylej jogurt grecki. Wyciśnij do niego przez praskę obrany ząbek czosnku, dodaj posiekany koperek i oliwę z oliwek. Wymieszaj.
KROK 4: Wymieszaj dokładnie odsączonego tuńczyka z pokrojonymi wcześniej warzywami. Polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Przypraw do smaku.
*Sałatka z tuńczykiem będzie idealnym pomysłem na przyjęcie lub jako dodatego do grillowanych potraw mięsnych. Dodatki wchodzące w skład sałatki możesz dowolnie modyfikowac pod kątem twoich preferencji. Sałatka z tuńczykiem świetnie smakuje również z dodatkiem jaja, czy też jabłka skropionego sokiem z cytryny. Warto szukać ulubionej wersji i wykazać się kreatywnością.
Smacznego!