Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(17)
13.07.2015
dodaj własny przepis
15 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
216 kcal / 1 porcję (283 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    76.51 kcal
    3.83%
  • Białko
    6.04 g
    12.08%
  • Węglowod.
    6.15 g
    2.28%
  • Tłuszcze
    3.60 g
    5.14%
  • Błonnik
    1.21 g
    4.84%
  • GDA
    3.83 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Tuńczyk w sosie własnym - 120g (4 łyżki stołowe)
  • Kukurydza, konserwowa - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Ogórek kwaszony - 120g (2 sztuki)
  • Cebula - 60g (⅔ sztuki)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Jogurt typu greckiego - 80g (4 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Koperek siekany - 8g (łyżka stołowa)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Odsącz tuńczyka z zalewy z puszki. Obierz cebulę z łupinek, dokładnie umyj, a następnie posiekaj w kosteczkę.

KROK 2: Paprykę czerwoną dokładnie umyj, następnie pokrój ją w drobną kosteczkę. To samo zrób z ogórkiem kwaszonym. Dodaj do warzyw odsądzoną z zalewy kukurydzę konserwową.

KROK 3: Do małej miseczki wylej jogurt grecki. Wyciśnij do niego przez praskę obrany ząbek czosnku, dodaj posiekany koperek i oliwę z oliwek. Wymieszaj.

KROK 4: Wymieszaj dokładnie odsączonego tuńczyka z pokrojonymi wcześniej warzywami. Polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Przypraw do smaku.

*Sałatka z tuńczykiem będzie idealnym pomysłem na przyjęcie lub jako dodatego do grillowanych potraw mięsnych. Dodatki wchodzące w skład sałatki możesz dowolnie modyfikowac pod kątem twoich preferencji. Sałatka z tuńczykiem świetnie smakuje również z dodatkiem jaja, czy też jabłka skropionego sokiem z cytryny. Warto szukać ulubionej wersji i wykazać się kreatywnością.

Smacznego!

Zobacz także