20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
163 kcal / 1 porcję (224 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność72.98 kcal3.65%
-
Białko2.10 g4.2%
-
Węglowod.14.67 g5.43%
-
Tłuszcze1.54 g2.2%
-
Błonnik2.32 g9.28%
-
GDA3.65 %
Składniki
- Płatki owsiane górskie - 55g (5 ½ łyżki stołowej)
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
- Cukier brązowy - 5g (łyżeczka)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Imbir korzeń - 5g
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.1g (¼ szczypty)
- Marchew - 150g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Na samym początku przygotuj puree z marchwi: jest to upieczona lub ugotowana, a następnie zblendowana marchew.
KROK 2: Wszystkie składniki poza puree marchewkowym włóż do małego rondelka i gotuj przez 5 - 8 minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając.
KROK 3: Kiedy płatki będą miękkie dodaj purée marchewkowe, wymieszaj i gotuj kolejne 2 - 3 minuty. Gorącą owsiankę podawaj razem z uprażonymi orzechami.
*Warto od razu przygotować większą ilość marchewkowego puree, a następnie zamrozić w małych woreczkach w zamrażarce.
**Pamiętaj, aby płatki owsiane były bezglutenowe.
*** Owsiankę podawaj z ulubionymi, podprażonymi orzechami. Na wierzchu posyp delikatnie cynamonem.
Smacznego!
Zobacz także