Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
163 kcal / 1 porcję (224 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    72.98 kcal
    3.65%
  • Białko
    2.10 g
    4.2%
  • Węglowod.
    14.67 g
    5.43%
  • Tłuszcze
    1.54 g
    2.2%
  • Błonnik
    2.32 g
    9.28%
  • GDA
    3.65 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Płatki owsiane górskie - 55g (5 ½ łyżki stołowej)
  • Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
  • Cukier brązowy - 5g (łyżeczka)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Imbir korzeń - 5g
  • Gałka muszkatołowa mielona - 0.1g (¼ szczypty)
  • Marchew - 150g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Na samym początku przygotuj puree z marchwi: jest to upieczona lub ugotowana, a następnie zblendowana marchew.

KROK 2: Wszystkie składniki poza puree marchewkowym włóż do małego rondelka i gotuj przez 5 - 8 minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając.

KROK 3: Kiedy płatki będą miękkie dodaj purée marchewkowe, wymieszaj i gotuj kolejne 2 - 3 minuty. Gorącą owsiankę podawaj razem z uprażonymi orzechami.

*Warto od razu przygotować większą ilość marchewkowego puree, a następnie zamrozić w małych woreczkach w zamrażarce.

**Pamiętaj, aby płatki owsiane były bezglutenowe.

*** Owsiankę podawaj z ulubionymi, podprażonymi orzechami. Na wierzchu posyp delikatnie cynamonem.

Smacznego!