-
Kaloryczność94.19 kcal4.71%
-
Białko2.90 g5.8%
-
Węglowod.11.85 g4.39%
-
Tłuszcze5.27 g7.53%
-
Błonnik2.86 g11.44%
-
GDA4.71 %
- Marchew - 400g
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Kasza jaglana sucha - 51g (1 ⅔ łyżki stołowej)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Kurkuma - 3g
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Imbir korzeń - 3g
- Bazylia świeża - 5g (gałązka)
- Groszek zielony, mrożony - 50g
- Migdały - 40g (40 sztuk)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pokrój marchewkę i dodaj do rondla, zalej wodą mineralną na 2-3 cm nad poziomem marchewki i ugotuj ją do miękkości.
KROK 2: Groszek ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Rozgnieć na puree, najlepiej widelcem, groszek wraz z miętą i masłem lub jogurtem, dodając trochę utartej gałki muszkatołowej (opcjonalnie).
KROK 3: Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż pokrojoną cebulkę oraz czosnek.
KROK 4: Do ugotowanej marchewki dodaj kurkumę, curry, ugotowaną kaszę jaglaną i listki bazylii. Dopraw solą morską i zmiksuj. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną konsystencję dodaj trochę oliwy lub masła. Podgrzej jeszcze chwilę zupę w rondlu.
*Zupę serwuj z groszkiem i pokrojonymi w kostkę migdałami, skropione oliwą i udekorowaną listkami bazylii.
Smacznego!