35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
185 kcal / 1 porcję (123 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność150.40 kcal7.52%
-
Białko6.34 g12.68%
-
Węglowod.20.68 g7.66%
-
Tłuszcze6.37 g9.1%
-
Błonnik4.34 g17.36%
-
GDA7.52 %
Składniki
- Dynia - 100g
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Białko jaja kurzego - 25g (sztuka)
- Mąka żytnia, typ 1400 - 40g
- Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
- Kurkuma - 0.5g
- Orzechy laskowe - 15g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Dynię obierz, a następnie ugotuj ze szczyptą soli do miękkości, odcedź.
KROK 2: Lekko przestudzone kawałki dyni zblenduj wraz z jajkiem i białkiem, posiekanymi orzechami, a także przprawami na gładkie puree. Następnie wymieszaj je z resztą składników.
KROK 3: Na dobrze rozgrzaną, teflonową patelnię nakładaj po 2 łyżki "ciasta" i rozprowadź na kształt okrągłych placuszków, smażymy je po około 2 minuty z obu stron.
*Gotowe placuszki przełóż na talerz, polej jogurtem naturalnym i udekoruj ulubionymi owocami.
Smacznego!
Zobacz także