Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(11)
07.09.2016
dodaj własny przepis
1 godzina
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
519 kcal / 1 porcję (592 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    87.61 kcal
    4.38%
  • Białko
    3.16 g
    6.32%
  • Węglowod.
    16.38 g
    6.07%
  • Tłuszcze
    1.97 g
    2.81%
  • Błonnik
    2.57 g
    10.28%
  • GDA
    4.38 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jęczmienna perłowa sucha - 100g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 60g (4 łyżeczki)
  • Oliwki czarne marynowane - 50g (20 sztuk)
  • Bataty - 200g (sztuka)
  • Cukinia - 400g
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 50g
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Oregano - 1g (½ łyżeczki)
  • Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Papryka słodka mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 2: Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.

KROK 3: Dodaj pół szklanki wody, koncenrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i bataty i duś wszystko kilka pod przykryciem.

KROK 4: Dodaj czerwoną soczewicę, pokrojoną w krążki cukinię, oliwki czarne, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i duś przez nastepne 10 - 15 minut.

KROK 5: Tak przygotowane warzywa wymieszaj z ugotowaną kaszą jęczmienną i wyłóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na wierzch połóż pokrojone w krążki pomidory i posyp zmielonymi orzechami arachidowymi.

KROK 6: Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz zapiekankę przez 30 minut.

Smacznego!