Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(14)
14.09.2016
dodaj własny przepis
70 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
479 kcal / 1 porcję (191 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    250.44 kcal
    12.52%
  • Białko
    3.79 g
    7.58%
  • Węglowod.
    21.64 g
    8.01%
  • Tłuszcze
    18.30 g
    26.14%
  • Błonnik
    4.88 g
    19.52%
  • GDA
    12.52 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Płatki owsiane górskie - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Siemię lniane - 120g (12 łyżek stołowych)
  • Wiórki kokosowe - 30g (5 łyżek stołowych)
  • Żurawina suszona - 36g (3 łyżki stołowe)
  • Ksylitol - 14g (2 łyżeczki)
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Mleczko kokosowe - 172.5g (⅔ szklanki)
  • Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
  • Śliwki - 500g
  • Płatki owsiane górskie - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Mleczko kokosowe - 60g (¼ szklanki)
  • Olej kokosowy - 40g
  • Ksylitol - 14g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Płatki owsiane oraz siemię lniane zmiel w młynku do kawy na miałki piasek. Wymieszaj go ze wszystkimi pozostałymi suchymi składnikami. W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie składniki płynne.

KROK 2: Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj. Przełóż do silikonowej formy lub tradycyjnej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami tortownicy. Rozsmaruj ciasto dosyć cienko (na ok. 1-1,5 cm grubości). Na wierzch wyłóż połówki śliwek, jedna obok drugiej, posyp je cynamonem.

KROK 3: Przygotuj kruszonkę: zmiel na mąkę płatki owsiane, dodaj do nich wiórki kokosowe. Wymieszaj z gęstym mleczkiem kokosowym, olejem kokosowym oraz ksylitolem. Śliwki posyp przygotowaną kruszonką.

KROK 4: Ciasto włóż do nagrzanego do 180 st. C i piecz około 50-55 minut.

Smacznego!