-
Kaloryczność250.44 kcal12.52%
-
Białko3.79 g7.58%
-
Węglowod.21.64 g8.01%
-
Tłuszcze18.30 g26.14%
-
Błonnik4.88 g19.52%
-
GDA12.52 %
- Płatki owsiane górskie - 50g (5 łyżek stołowych)
- Siemię lniane - 120g (12 łyżek stołowych)
- Wiórki kokosowe - 30g (5 łyżek stołowych)
- Żurawina suszona - 36g (3 łyżki stołowe)
- Ksylitol - 14g (2 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
- Mleczko kokosowe - 172.5g (⅔ szklanki)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
- Śliwki - 500g
- Płatki owsiane górskie - 50g (5 łyżek stołowych)
- Mleczko kokosowe - 60g (¼ szklanki)
- Olej kokosowy - 40g
- Ksylitol - 14g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Płatki owsiane oraz siemię lniane zmiel w młynku do kawy na miałki piasek. Wymieszaj go ze wszystkimi pozostałymi suchymi składnikami. W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie składniki płynne.
KROK 2: Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj. Przełóż do silikonowej formy lub tradycyjnej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami tortownicy. Rozsmaruj ciasto dosyć cienko (na ok. 1-1,5 cm grubości). Na wierzch wyłóż połówki śliwek, jedna obok drugiej, posyp je cynamonem.
KROK 3: Przygotuj kruszonkę: zmiel na mąkę płatki owsiane, dodaj do nich wiórki kokosowe. Wymieszaj z gęstym mleczkiem kokosowym, olejem kokosowym oraz ksylitolem. Śliwki posyp przygotowaną kruszonką.
KROK 4: Ciasto włóż do nagrzanego do 180 st. C i piecz około 50-55 minut.
Smacznego!