60 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
455 kcal / 1 porcję (187 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność243.56 kcal12.18%
-
Białko7.07 g14.14%
-
Węglowod.28.31 g10.49%
-
Tłuszcze12.85 g18.36%
-
Błonnik3.35 g13.4%
-
GDA12.18 %
Składniki
- Buraki tarte gotowane - 360g (2 szklanki)
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Słonecznik, nasiona - 60g (6 łyżek stołowych)
- Sezam, nasiona - 60g (6 łyżek stołowych)
- Cebula czerwona - 80g (⅔ sztuki)
- Bułka tarta - 48g (6 łyżek stołowych)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
- Mąka żytnia, typ 720 - 39g (⅓ szklanki)
- Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- imbir suszony - 3g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
KROK 2: Ugotuj (poprzednio podprażoną) kaszę jaglaną według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podpraż sezam z pestkami słonecznika. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.
KROK 3: Wszystkie składniki, (razem z utartymi gotowanymi burakami) wrzuć do sporej miski i wymieszaj do momentu, aż masa będzie się lepić.
KROK 4: Lep okrągłe, płaskie kotlety i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
KROK 5: Burgery piecz przez około 20 minut. Następnie przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze około 10 minut.
*Podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.
Smacznego!
Zobacz także