-
Kaloryczność165.17 kcal8.26%
-
Białko5.37 g10.74%
-
Węglowod.28.79 g10.66%
-
Tłuszcze3.41 g4.87%
-
Błonnik0.93 g3.72%
-
GDA8.26 %
- Mąka z ciecierzycy - 225g (1 ½ szklanki)
- Skrobia ziemniaczana - 150g (6 łyżek stołowych)
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
- Woda mineralna niegazowana - 240g (szklanka)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Kasza jaglana sucha - 100g
- Marchew - 60g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula czerwona - 80g (⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Kurkuma - 1g
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
Ciasto na naleśniki:
KROK 1: Do dużej miski przesiej wszystkie suche składniki ciasta: mąkę z cieciorki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj mleko, a następnie wodę gazowaną i olej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera. Odstaw na około 20-30 minut.
KROK 2: Po tym czasie, patelnię naleśnikową natłuść odrobiną oleju. Smaż powoli cienkie naleśniki do momentu lekkiego zabrązowienia ich powierzchni. Następnie przewróć na drugą stronę i postępuj podobnie.
KROK 3: Po usmażeniu, naleśniki układaj jeden na drugim na oddzielnym talerzu.
Farsz jaglany:
KROK 1: Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w dość cienkie paseczki.
KROK 2: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i zeszkij na nim posiekaną, czerwoną cebulę. Następnie dodaj do niej pokrojoną marchewkę, czosnek i paprykę i podsmażaj na średnim ogniu często mieszając.
KROK 3: Kaszę jaglaną podpraż w oddzielnym rondelku do momentu powstania lekko orzechowego zapachu. Następnie dodaj ją do reszty składników znajdujących się na patelni. Wymieszaj, a następnie zalej wszystko szklanką wrzącej wody i gotuj pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę, a warzywa znacznie zmiekną (około 15 minut).
(Jeżeli kasza wchłonie całą wodę, a nie będzie jeszcze gotowa, trzeba dolać jeszcze trochę gorącej wody)
KROK 4: Na koniec dopraw całość solą, pieprzem, kurkumą i ziołami prowansalskimi oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
KROK 5: Tak przygotowaną masą nadziewaj cieciorkowe naleśniki.
Smacznego!