Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(3)
13.10.2016
dodaj własny przepis
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
515 kcal / 1 porcję (312 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    165.17 kcal
    8.26%
  • Białko
    5.37 g
    10.74%
  • Węglowod.
    28.79 g
    10.66%
  • Tłuszcze
    3.41 g
    4.87%
  • Błonnik
    0.93 g
    3.72%
  • GDA
    8.26 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka z ciecierzycy - 225g (1 ½ szklanki)
  • Skrobia ziemniaczana - 150g (6 łyżek stołowych)
  • Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
  • Woda mineralna niegazowana - 240g (szklanka)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Kasza jaglana sucha - 100g
  • Marchew - 60g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula czerwona - 80g (⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Kurkuma - 1g
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

Ciasto na naleśniki:

KROK 1: Do dużej miski przesiej wszystkie suche składniki ciasta: mąkę z cieciorki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj mleko, a następnie wodę gazowaną i olej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera. Odstaw na około 20-30 minut.

KROK 2: Po tym czasie, patelnię naleśnikową natłuść odrobiną oleju. Smaż powoli cienkie naleśniki do momentu lekkiego zabrązowienia ich powierzchni. Następnie przewróć na drugą stronę i postępuj podobnie.

KROK 3: Po usmażeniu, naleśniki układaj jeden na drugim na oddzielnym talerzu.

Farsz jaglany:

KROK 1: Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w dość cienkie paseczki.

KROK 2: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i zeszkij na nim posiekaną, czerwoną cebulę. Następnie dodaj do niej pokrojoną marchewkę, czosnek i paprykę i podsmażaj na średnim ogniu często mieszając.

KROK 3: Kaszę jaglaną podpraż w oddzielnym rondelku do momentu powstania lekko orzechowego zapachu. Następnie dodaj ją do reszty składników znajdujących się na patelni. Wymieszaj, a następnie zalej wszystko szklanką wrzącej wody i gotuj pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę, a warzywa znacznie zmiekną (około 15 minut).

(Jeżeli kasza wchłonie całą wodę, a nie będzie jeszcze gotowa, trzeba dolać jeszcze trochę gorącej wody)

KROK 4: Na koniec dopraw całość solą, pieprzem, kurkumą i ziołami prowansalskimi oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

KROK 5: Tak przygotowaną masą nadziewaj cieciorkowe naleśniki.

Smacznego!

Zobacz także