30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
282 kcal / 1 porcję (229 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność123.27 kcal6.16%
-
Białko4.62 g9.24%
-
Węglowod.19.84 g7.35%
-
Tłuszcze2.80 g4%
-
Błonnik3.85 g15.4%
-
GDA6.16 %
Składniki
- Amarantus, surowy - 40g (¼ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Jabłko - 30g
- Gruszka - 30g
- Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Orzechy włoskie - 2g (½ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do rondelka przelej mleko, dodaj amarantus i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
KROK 2: Jabłko i gruszkę umyj i drobno pokrój. Dodaj syrop klonowy, cynamon i przełóż do rondelka. Duś ok. 10-15 minut do miękkości, w razie potrzeby podlej wodą.
KROK 3: Ugotowany amarantus przełóż do miseczki, dodaj podduszone owoce i posyp orzechami.
Smacznego!
Zobacz także