Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(52)
18.12.2016
dodaj własny przepis
50 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
397 kcal / 1 porcję (129 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    307.33 kcal
    15.37%
  • Białko
    6.85 g
    13.7%
  • Węglowod.
    30.92 g
    11.45%
  • Tłuszcze
    17.03 g
    24.33%
  • Błonnik
    4.82 g
    19.28%
  • GDA
    15.37 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Nasiona chia - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Woda - 60g (¼ szklanki)
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 240g (2 szklanki)
  • Orzechy włoskie tarte - 80g (8 łyżek stołowych)
  • imbir suszony - 5g
  • Soda oczyszczona - 6g (2 szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Olej kokosowy - 75g
  • Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
  • Mleko migdałowe - 115g (½ szklanki)
  • Laska wanilii - 0.8g (½ sztuki)
  • Marchew - 100g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nasiona chia wymieszaj z wodą i odstaw na około 5 minut.

KROK 2: Do miski wsyp mąkę orkiszową, tarte orzechy włoskie, mielony imbir, sodę oraz sól i dokładnie wymieszaj.

KROK 3: W małym rondelku podgrzej olej kokosowy. Dodaj miód, mleko migdałowe, chia oraz ziarenka wanilii.

KROK 4: Wlej mokre składniki do miski z suchymi produktami. Delikatnie wymieszaj dokładnie łącząc wszystkie składniki.

KROK 5: Dodaj tartą marchewkę i ponownie wymieszaj.

KROK 6: Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Napełnij je kolejno przygotowanym ciastem. Muffinki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.

Smacznego!

Zobacz także