75 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
295 kcal / 1 porcję (212 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność139.22 kcal6.96%
-
Białko10.21 g20.42%
-
Węglowod.13.97 g5.17%
-
Tłuszcze4.79 g6.84%
-
Błonnik0.46 g1.84%
-
GDA6.96 %
Składniki
- Wieprzowina, schab surowy bez kości - 500g
- Sok pomarańczowy - 240g
- Dżem pomarańczowy, niskosłodzony - 300g
- Imbir korzeń - 5g
- imbir suszony - 3g
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Plastry schabu delikatnie rozbij, a następnie oprósz je solą i pieprzem z dwóch stron.
KROK 2: Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż kotlety i smaż je po jednej minucie z każdej strony.
KROK 3: Do garnka wlej sok pomarańczowy, dodaj dżem pomarańczowy, tarty i suszony imbir, cynamon oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się dżemu.
KROK 4: Do tak przygotowanej mieszaniny włóż ugrillowane kotlety i gotuj pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.
*Podawaj udekorowane plastrem pomarańczy i kolorowym pieprzem.
Smacznego!
Zobacz także