Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(18)
20.01.2017
dodaj własny przepis
15 minut + czas pieczenia
3 osób
łatwy
Wartości odżywcze
381 kcal / 1 porcję (205 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    185.93 kcal
    9.3%
  • Białko
    5.15 g
    10.3%
  • Węglowod.
    27.06 g
    10.02%
  • Tłuszcze
    6.54 g
    9.34%
  • Błonnik
    2.95 g
    11.8%
  • GDA
    9.3 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bataty - 200g (sztuka)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 150g (10 łyżek stołowych)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Mleko migdałowe - 150g (⅔ szklanki)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • Proszek do pieczenia - 6g (1 ½ łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

KROK 2: Batata obierz i pokrój na mniejsze części.

KROK 3: Pokrojone bataty przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz przez 20 minut.

KROK 4: W między czasie do miski przesiej mąkę. Dodaj jajko, mleko migdałowe, miód, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i wszystko zmiksuj przy użyciu blendera.

KROK 5: Upieczone bataty przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładkie puree.

KROK 6: Zmiksowane bataty połącz przy użyciu silikonowej szpatułki z wcześniej przygotowanymi składnikami. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego w razie konieczności dodaj do niego więcej mąki.

KROK 7: Na patelni rozgrzej oliwę. Porcję ciasta nakładaj łyżką i smaż okrągłe placuszki.

KROK 8: Upieczone pancakes przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

*Pancakes możesz podać polane jogurtem naturalnym.

Smacznego!