-
Kaloryczność185.93 kcal9.3%
-
Białko5.15 g10.3%
-
Węglowod.27.06 g10.02%
-
Tłuszcze6.54 g9.34%
-
Błonnik2.95 g11.8%
-
GDA9.3 %
- Bataty - 200g (sztuka)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 150g (10 łyżek stołowych)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Mleko migdałowe - 150g (⅔ szklanki)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 6g (1 ½ łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
KROK 2: Batata obierz i pokrój na mniejsze części.
KROK 3: Pokrojone bataty przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz przez 20 minut.
KROK 4: W między czasie do miski przesiej mąkę. Dodaj jajko, mleko migdałowe, miód, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i wszystko zmiksuj przy użyciu blendera.
KROK 5: Upieczone bataty przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładkie puree.
KROK 6: Zmiksowane bataty połącz przy użyciu silikonowej szpatułki z wcześniej przygotowanymi składnikami. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego w razie konieczności dodaj do niego więcej mąki.
KROK 7: Na patelni rozgrzej oliwę. Porcję ciasta nakładaj łyżką i smaż okrągłe placuszki.
KROK 8: Upieczone pancakes przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
*Pancakes możesz podać polane jogurtem naturalnym.
Smacznego!