Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

15 minut + czas pieczenia/gotowania
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
100 kcal / 1 porcję (126 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    79.77 kcal
    3.99%
  • Białko
    1.60 g
    3.2%
  • Węglowod.
    10.88 g
    4.03%
  • Tłuszcze
    4.18 g
    5.97%
  • Błonnik
    1.97 g
    7.88%
  • GDA
    3.99 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Buraki gotowane - 480g
  • Chrzan tarty - 16g (4 łyżeczki)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Cukier - 3g (½ łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Buraczki umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj do miękkości na średnim ogniu. (Możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 180 st. C, przez około 90 minut). Ostudź i obierz buraki ze skórki.

KROK 2: Zetrzyj ugotowane buraczki na tarce o drobnych oczkach. Skrop sokiem z cytryny lub octem. Połącz z chrzanem, a następnie dopraw do smaku solą i cukrem.

Smacznego!