15 minut + czas pieczenia/gotowania
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
100 kcal / 1 porcję (126 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność79.77 kcal3.99%
-
Białko1.60 g3.2%
-
Węglowod.10.88 g4.03%
-
Tłuszcze4.18 g5.97%
-
Błonnik1.97 g7.88%
-
GDA3.99 %
Składniki
- Buraki gotowane - 480g
- Chrzan tarty - 16g (4 łyżeczki)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Cukier - 3g (½ łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Buraczki umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj do miękkości na średnim ogniu. (Możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 180 st. C, przez około 90 minut). Ostudź i obierz buraki ze skórki.
KROK 2: Zetrzyj ugotowane buraczki na tarce o drobnych oczkach. Skrop sokiem z cytryny lub octem. Połącz z chrzanem, a następnie dopraw do smaku solą i cukrem.
Smacznego!
Zobacz także