-
Kaloryczność190.13 kcal9.51%
-
Białko3.45 g6.9%
-
Węglowod.10.11 g3.74%
-
Tłuszcze15.90 g22.71%
-
Błonnik2.28 g9.12%
-
GDA9.51 %
- Mleko kokosowe - 100g (½ szklanki)
- Awokado - 280g
- Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Syrop klonowy - 25g (5 łyżeczek)
- Masło orzechowe - 40g (2 łyżki stołowe)
- Mleczko kokosowe - 200g (20 łyżek stołowych)
- Truskawki - 60g (½ szklanki)
- Migdały, płatki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
- Cukier puder - 2.5g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do miski wlej mleko kokosowe, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii, dodaj obrane i pokrojone awokado, kakao oraz masło orzechowe. Blenduj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
KROK 2: Pudding przełóż do salaterki i wsadź do lodówki na 15 minut.
KROK 3: W tym czasie przygotuj kokosową bitą śmietaną. Pamiętaj, żeby mleczko z którego robisz śmietankę było bardzo dobrze schłodzone (najlepiej trzymaj je w lodówce min. 8 godzin). Delikatnie otwórz puszkę ze schłodzonym mleczkiem. Wierzchnią część śmietanki przełóż łyżką do miski. Ubijaj do momentu uzyskania pyszystej śmietanki. Następnie dodaj pół łyżeczki cukru pudru, kilka kropel ekstraktu z wanilii i ponownie ubijaj przez kilka seksund.
KROK 4: Pudding wyjmij z lodówki. Udekoruj go podprażonymi płatkami migdałów, pokrojonymi owocami i śmietanką.
*Aby mieć większą pewność uzyskania bitej śmietany z mleka kokosowego, możesz miskę w której będziesz ją przyrządzać wsadzić na 30 minut do lodówki.
Smacznego!