Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
302 kcal / 1 porcję (266 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    113.35 kcal
    5.67%
  • Białko
    5.45 g
    10.9%
  • Węglowod.
    16.79 g
    6.22%
  • Tłuszcze
    3.15 g
    4.5%
  • Błonnik
    2.37 g
    9.48%
  • GDA
    5.67 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 80g
  • Szpinak, mrożony - 150g
  • Śmietana 12% tłuszczu - 18g (łyżka stołowa)
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj al dente (według instrukcji na opakowaniu).

KROK 2: Parmezan zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Możesz zetrzeć więcej i odłożyć do lodówki na inną okazję.

KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę podsmaż go. Uważaj, aby się nie spalił, bo nabierze gorzkiego smaku. Dodaj szpinak i podduś około 5 minut. Wlej śmietanę (opcjonalnie jogurt naturalny), zamieszaj. I duś kolejne 5 minut. Potrawę możesz doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

KROK 4: Do ugotowanego makaronu dodaj szpinak z patelni i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerz.

*Podawaj udekorowane startym parmezanem i kolorowym pieprzem.

Smacznego!

Zobacz także
Muffinki z łososiem i pesto
(66)
Muffinki z łososiem i pesto
20 minut + czas pieczenia
4 osoby
więcej
Orzechowe brownie z awokado
(31)
Orzechowe brownie z awokado
25 minut + czas pieczenia
12 osób
więcej
Komentarze (2)

Środa, 16 kwietnia 2014 | 14:05:24 Lisek 21

szpinak najlepiej smakuje na surowo, w sałatce :)


Czwartek, 10 lipca 2014 | 14:04:56 alicja78 19

a ja uwielbiam spaghetti ze szpinakiem i ricottą :P