Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map




Poniedziałek, 7 marca 2016 | 12:08:08 Smoothie owocowe i warzywne - duża dawka witamin
Smoothie - świże soki z owoców i warzyw pełne witamin?
Owszem, że.... TAK!


Hmmm... A więc, wczęsniej opisywaną coca-colę, i inne wypijane prze ze mnie kolorowe, i pełne cukru napoje zamieniłam na świeże, naturalne soki z owoców i warzyw bez cukru i chemii! :-)

Na początek przygotowywałam sobie i wypijałam jedynie sok z owoców i to nie wszystkich tylko pomarańcze, jabłko, banan, kiwi, mandarynka. Ponieważ te owoce lubię najbardziej. Szybko się znudziły, więc zaczęłam kombinować z smakami, poznawać nowe dawki energii i witamin. Zaczełam próbować takie jak awokado, grejpfrut, mango, ananas (świeży - broń Boże z puszki), granat, jagody, truskawki, borówki itp.. i co? Pychota!

Później nauczyłam się pić również warzywne i mieszać je z owocami: marchew, pomidor, pietruszka, koper, sałata, seler itp.. i co? Również pyszne!

Czym jest tak właściwie Smoothie?
Jest to zmiksowany gęsty napój, który przygotowuje się z świeżych owoców i warzyw. Pełny witamin. Naturalny.

Coż takiego zawierają w sobie owoce i warzywa?
Owoce i warzywa są produktami niskoenergetycznymi, których głównym składnikiem są węglowodany. I właśnie eglowodany powinny stanowić główne źródło energii w naszym pożywieniu. Owoce i warzywa zawierają niewielkie ilości białka, tłuszczu, ale dużo wody, błonnika, witamin oraz składników mineralnych.
Wyjątkowe znaczenie mają warzywa strączkowe, które zawierają białko o najwyższej zawartości żywieniowej spośród wszystkich białek roślinnych oraz spore ilości węglowodanów.
Błonnik obecny jest we wszystkich warzywach i owocach. W przewodzie pokarmowym człowieka błonnik nie ulega trawieniu, a wpływa na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Owoce i warzywa ze względu na przewagę w ich składzie pierwiastków o charakterze zasadotwórczym, wykazują działanie alkalizujące. Najwięcej potasu zawierają rodzynki, fasola i soja. Po za tymi pierwiastkami owoce i warzywa zawierają rownież żelazo.

Warzywa i owoce stanowią główne źródło witamin. Są bogate w witaminę C i w karoten (prowitaminę A).

Do warzyw i owoców bogatych w witaminę C należą warzywa kapustne, owoce jagodowe, papryka i pomidory.

Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w życiu człowieka, jest to związane z:
- ich niską wartością kaloryczną (wyjątkiem są min. winogrona, banany i daktyle)
- wysoką zawartością wody
- niską zawartością tłuszczu (wyjątkiem jest awokado i orzechy)
- są bardzo dobrym źródłem związków mineralnych
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego
- działają korzystnie w profilaktyce leczenia nowotworów
- działają antymiażdżycowo i bakteriobójczo


Jedzmy więc owoce i warzywa również w postaci musów i soków naturalnie przez nas samych przygotowanych, jesteśmy wtedy w pełni świadomi, że nikt nie ingerował w nie chemią i dodatkamiróżnego rodzaju i barwnikami :-) !