Środa, 27 grudnia 2017 | 20:10:39
Moje słabości
Każdy je ma! Nie tylko ja :)
Ostatnio uwielbiam galart z kurczaka i indyka. Mieszam mięsa, bo lepszy rosół wychodzi. Także liczne zupy jarzynowe gładko mi wchodzą. Zwłaszcza wieczorem, zamiast kolacji mam apetyt na 200-250 ml jarzynowej na rosole lub na kostce bulionowej - ile to kcal? Przytznaję się - czasami gotuję zupy z gotowych mrożonek.
Moje porcje z galarcików mają około 200 g. Jest tam gotowana marchewka i zielona pietruszka. Ile to może być kcal? Nie mam galartu w moim menu, czy jest szansa na to, by się pojawił?
Moja koleżanka z Ukrainy podała mi przepis na pyszne gryczanki. To klopsy (bez panierki, smażone na oleju lub zapiekane w piekarniku) z ugotowanej kaszy gryczanej ze smażoną startą marchewką, pokrojoną w kostkę cebulką i czosnkiem. W to dodaje się podsmażone mięso mielone, jajo surowe i trochę mąki (daję kukurydzianą lub płatki górskie bezglutenowe). Na pewno kaloryczne są te kotleciki, ale jakże pyszne! Myślę, że wersja bez mięsa mielonego też będzie mi smakować. Wypróbuję w sobotę.
Czy moje prośby z galartem są do spełnienia, czy może są przeciwskazania?
Ostatnio uwielbiam galart z kurczaka i indyka. Mieszam mięsa, bo lepszy rosół wychodzi. Także liczne zupy jarzynowe gładko mi wchodzą. Zwłaszcza wieczorem, zamiast kolacji mam apetyt na 200-250 ml jarzynowej na rosole lub na kostce bulionowej - ile to kcal? Przytznaję się - czasami gotuję zupy z gotowych mrożonek.
Moje porcje z galarcików mają około 200 g. Jest tam gotowana marchewka i zielona pietruszka. Ile to może być kcal? Nie mam galartu w moim menu, czy jest szansa na to, by się pojawił?
Moja koleżanka z Ukrainy podała mi przepis na pyszne gryczanki. To klopsy (bez panierki, smażone na oleju lub zapiekane w piekarniku) z ugotowanej kaszy gryczanej ze smażoną startą marchewką, pokrojoną w kostkę cebulką i czosnkiem. W to dodaje się podsmażone mięso mielone, jajo surowe i trochę mąki (daję kukurydzianą lub płatki górskie bezglutenowe). Na pewno kaloryczne są te kotleciki, ale jakże pyszne! Myślę, że wersja bez mięsa mielonego też będzie mi smakować. Wypróbuję w sobotę.
Czy moje prośby z galartem są do spełnienia, czy może są przeciwskazania?
Serwis internetowy DietMap wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Zastrzeżenia Prawne.
Przepraszam. Pomyliłam gramaturę - galart ma około 130-150 gram (moja, własnoręcznie zrobiona porcja). 200 g odnosiło się do kawałka ryby w sosie greckim.
Pani Alicjo, niestety ze względu na brak wiedzy nt. składu danej galarety, trudno jest mi powiedzieć cokolwiek na temat kaloryczności tego dania. Jednakże, może Pani policzyć jego wartość energetyczną wprowadzając go do portalu za pośrednictwem panelu "Mój schowek" i funkcji "Dodaj posiłek". Mam nadzieję, że w taki sposób rozwieje Pani każde swoje wątpliwości dotyczące kaloryczności przygotowywanych przez siebie potraw. Pozdrawiam serdecznie, Anna Kowalczyk Dietetyk DietMap
Pani Aniu, dodałam przepis. Pierwszy raz to robię, więc przepraszam za jakość zdjęcia i treści. Niestety, nie było wyboru w jednostkach miary. Tylko gramy, a ja podawałam sztuki. Nie ważę produktów, daję raczej "na oko". No i gotuję całego kurczaka, z czego tylko filety z piersi daję do galartu. Przy żelatynie podawałam 4-6 łyżeczek, ale zapisało jako 4 g. No i chciałabym zamieścić np. 3 zdjęcia z kolejnych etapów powstawania potrawy. Nie mogłam. Szkoda.